klap Brijder menu uit
afbeelding 1
afbeelding 2
afbeelding 3
afbeelding 4

Risico's cannabis

Het gebruik van cannabis brengt risico’s met zich mee. Er is een kans dat je lichaam beschadigt of je gedrag verandert als je regelmatig te veel blowt.

Risico's op korte termijn

Roken van hasj en wiet heeft invloed op: het geheugen, de concentratie en het opnemen van informatie. Uit studies blijkt dat het afhankelijk van de dosis enkele uren tot twee dagen kan duren voordat dit effect helemaal verdwenen is.

Als je meer dan 2-3 gram hasj of wiet per week rookt, ben je een groot deel of de gehele week niet helemaal actief / helder, ook al hoef je dat zelf niet te merken.

Hasj en wiet kunnen soms verkeerd vallen. Je voelt je dan ziek en angstig. De kans dat dit gebeurt, is het grootst bij beginnende gebruikers of bij blowers die nerveus of gespannen zijn.

Hasj en wiet kunnen bij mensen die daarvoor gevoelig zijn een psychose opwekken of een psychose verergeren. Ook kunnen hasj en wiet een terugval in de psychose veroorzaken.

Risico's op lange termijn

Roken van hasj en wiet is schadelijk voor de longen. Bij verbranding van hasj en wiet komen net als bij tabak koolmonoxide en teer vrij. Koolmonoxide is slecht voor hart- en bloedvaten en teer is slecht voor je longen.

Hasj en wiet kunnen eventueel je persoonlijke ontwikkeling in de weg staan. Vooral als je dagelijks blowt om je prettig te kunnen voelen. Als je dan dagelijks blowt, kun je geestelijk afhankelijk raken. Je hebt wellicht wat meer nodig om het effect te voelen (=tolerantie).

Uit onderzoek blijkt dat geestelijke afhankelijkheid optreedt bij ongeveer 10% van de cannabisgebruikers. Dat is meer dan vroeger gedacht werd. Cannabis is echter minder verslavend dan tabak, cocaïne en opiaten.

Bij stoppen met cannabis kunnen enige tijd lichte onthoudingsverschijnselen optreden als onrustig zijn, zweten en slechter slapen. Bij zeer jonge gebruikers die afkicken, ziet men in de kliniek regelmatig heftige onthoudingsverschijnselen.

De hersenen van jongeren zijn gevoeliger voor negatieve effecten van blowen. De reden dat hun hersenen gevoeliger zijn, is dat die hersenen nog in ontwikkeling zijn. Genetische aanleg speelt hierbij ook een rol. Maar voor alle jongeren geldt dat blowen het risico op een psychose vergroot. Hoe jonger iemand is, hoe vaker je blowt en hoe meer je neemt, des te groter de kans op psychosen of andere problemen met denken, herinneren, concentreren. Uit recent onderzoek blijkt, dat blowen door jongeren meer risico's heeft dan men tot een paar jaar geleden dacht.

Onderzoekers stellen dat blowen ook meer negatieve effecten heeft voor mensen met een verhoogde kwetsbaarheid. Het gaat hier dan om mensen met een verhoogde kans op psychosen, angst, depressie en andere emotionele stoornissen. De negatieve effecten van cannabis ontstaan als gevolg van de combinatie van cannabis met de individuele kwetsbaarheid van die mensen.


Lees verder: heb ik een cannabisprobleem?